Mała kuchnia

Nawet małe pomieszczenie można tak zaaranżować, by dobrze wyglądało i było funkcjonalne.

Warto zacząć od wyboru odpowiedniego koloru ścian. Małe pomieszczenia wymagają użycia jasnych i stonowanych kolorów, które optycznie powiększą przestrzeń. Należy unikać ciemnych odcieni i pstrokacizn, które sprawią, że pomieszczenie wyda się mniejsze i stworzą wrażenie bałaganu. Doskonale jednak sprawdzą się ciemniejsze dodatki, które nadadzą pomieszczeniu charakteru i wyrazistości (naczynia, deska do krojenia, wazon, itd.).

Następnie należy się zastanowić, które elementy wyposażenia są najczęściej używane i niezbędne do codziennej pracy, a które są używane okazjonalnie (można je wówczas wynieść do innego schowka).

Wszelkie wgłębienia i otwory w ścianach można przeobrazić w schowki.
Szafki stojące w rogach warto przeznaczyć na największe garnki, formy do pieczenia i patelnie.

Przy małej kuchni należy pamiętać, że nie powinno się zabudowywać całej ściany, aż do sufitu, gdyż powoduje to ciężkość i przytłoczenie. Najlepiej będzie zaprojektować w górnej części oddzielne szafki.
Kolejnym rozwiązaniem przy niewielkiej kuchni jest zainstalowanie jednokomorowego zlewu obok wąskiej zmywarki, dzięki temu blat zwiększy swoją powierzchnię.
Warto zainwestować w nowe technologie, które skutecznie ułatwiają życie na małej powierzchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz